Οι λύχνοι των κύκνων

Οι άνθρωποι των πνευμάτων και των τεχνών μοιάζουν ακούραστοι κι ευγενείς μακρυλαίμηδες κύκνοι στο μέσον έλους γεμάτου διαμάντια· θαρρετοί και ριψοκίνδυνοι, βουτάν στα βάθη με τα πετράδια, αποθέτουνε τη θήρα στα φτερά τους, και σαν τ” ανοίγουν, χορεύουν. Και λούζουν με καλειδοσκοπικές αντανακλάσεις τα παρακείμενα ψαροπούλια, που τα αγνότερα εξ αυτών, και γι” ανταπόδοση, θρέφουν τους διατεταγμένους κοινωνούς της ομορφιάς· τους κύκνους.
Κοντοσιμώνουν τ” αγριόπαπα και ταΐζουνε στο στόμα τους κύκνους με τα ψαράκια που με κόπο αδράξανε. Και σ” εκείνο το εγγύ φίλεμα ξανοίγουν τα ταπεινοπούλια τον ήλιο να τους χαμογελά όπως τον καθρεφτίζουν τα πετράδια, και ξέρουν πως θα γίνουνε κι αυτά μια μέρα κύκνοι. Και όλο βρίνουν θρεφτικότερα ψαράκια να ταΐζουν τους κύκνους, που σιγά σιγά γερνάνε.

Η λίμνη δε στερεύγει ποτέ· και οι παρελθόντες αρχιχορευτές πετούνε πάντα τα διαμάντια τους ξανά στο βυθό. Και τα ψαράκια θωρούν την αγάπη τ” ασχημόπαπου να ομορφύνει, και συγκατανεύουν να συντράμουν στη θρέψη του κύκνου. Και γίνονται κι αυτά πετράδια κάποτε: γίνονται νότες, αριθμοί και άλφαβήτες. Κι απ” το βυθό, παρέα με τ” αποδέλοιπα, καλούν τους κύκνους να τ” ανασύρουν· ανασαίνουν οξυγόνο κι αφήνονται στου χορευτή την κρίση να τα στολίσει στα πούπουλα που θα καθρεφτίσουν τα πιο ζόρικα χαμόγελα του ήλιου· λάμπει τότε ο ήλιος, λάμπουν και τα χαμόγελα των φουριόζων να βρούνε τροφή ασχημόπαπων· και αλληλοϋπόσχονται επαφή: να παραμείνουνε κύκνοι στη λίμνη.
Κάποιες στιγμές χορεύουν και τα παπάκια και γελάν με την καρδιά τους. Επισημαίνονται τα λάθη στις φιγούρες κι επεξηγούνται τα σωστά σκέρτσα. Κι είν” άλλοτε ο χορός ερωτικός και κάποτε της μάχης, μα πάντοτε αφιερωμένος στην πρόσκληση ασχημόπαπων, και στην ευγνωμοσύνη από τη φτερωτή πολιτεία, του έλους του θολού απ” το καθημερνό αλάτι.

Πες το

To email σου δεν φανερώνεται. Όπου * γράφεις υποχρεωτικά.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>