Πώς να φτιάξεις το φθηνότερο κομπλέ home-studio

Θέλεις να φτιάξεις το πάμφθηνο home studio σου ίσα να γράφεις τα demo σου κτλ; Προϋποθέτω πως έχεις ένα PC, κι ότι αυτό κουβαλάει τουλάχιστον ένα-δύο Giga RAM κι άλλα δυο-τρία GHz CPU. Από τη στιγμή που γράφεις δέμο δεν χρειάζεσαι ηχομονώσεις κτλ (καλό είναι βέβαια να μη σπας και το λούτσο του γείτονα). Ως εδώ λοιπόν είσαι καλυμμένος· άκου (διάβασε) λοιπόν τι θα πάρεις, ολοκαίνουργιο, και με απλά και κατανοητά λόγια.

(Εδώ αναγκαστικά θα πέσει διαφήμιση για να ξέρουμε και τι λέμε. Θα μιλήσω με τιμές Θωμά (Thomann), οπότε τσίμπα τη σούμα α λα ελληνικά κι είσαι μέσα. Οι τιμές είναι Γενάρη ’13, οπότε αυτή τη στιγμή παίζει κάποια μαραφέτια ν” ακρίβυναν, να φτήνυναν (το πιθανότερο) ή αποσύρθηκαν (χλωμό). Επίσης θα μιλήσω για PC-νες και όχι για Mack-ηδες· όσοι έχετε Mac, να τσεκάρετε συμβατότητες μ” αυτά που προτείνω – ή απλά ας προσέχατε).


ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΠΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

- Κάρτα ήχου να καρφώνεις τ” όφωνο και τ” όργανο να γράφεις. Η φθηνότερη αξιοπρεπής λύση ονομάζεται Behringer U-Control UCA 202,  είναι USB, κι έχει δύο εισόδους για εγγραφή, δύο εξόδους για ηχεία, και είσοδο γι” ακουστικά με δικό τους volume: 25 ευρώ.

- Δύο ηχεία για ν” ακούς (τα μόνιτορ που λένε). Η φθηνότερη αξιοπρεπής λύση είναι εκείνα που ήδη έχεις στο στερεοφωνικό σου ή και του υπολογιστή σου· όμως αν προτιμάς να τ” αποφύγεις (που στο συνιστώ) η φθηνότερη αξιοπρεπής λύση ονομάζεται Behringer MS16 (ναι, πάλι η «καριόλα» η Behringer που αν δεν υπήρχε, δε θα υπήρχε και η μισή μουσική που ακούμε σήμερα). Τα ηχεία είναι τετράιντσα (το γούφερ), γαυγίζουν καμιά εικοσαριά βατ αν τα ψιλοζορίσεις (μια χαρά ένταση γι” αυτό που θες να κάνεις εάν κι εφόσον προσέξεις), έχουν κι αυτά είσοδο ακουστικών (καραβολεύει), ακόμα και είσοδο μικροφώνου(!) για κάνα ντουντούκαραόκε στο σπίτι. Εάν προσέξεις πως γράφεις και πως μιξάρεις, μιαααα χαρά θ” ακούς: 60 ευρώ.

- Ακουστικά για ν” ακούς στις ώρες λαϊκής ησυχίας και για να εντοπίζεις λεπτομέρειες αφανείς ή δυσδιάκριτες για τα ηχεία. Η φθηνότερη αξιοπρεπής λύση ονομάζεται Superlux HD-651, είναι (υποτίθεται) κλειστού τύπου και (υποτίθεται) full συχνοτικής απόκρισης· για τη δουλειά που τα θέλεις μιαααα χαρά είναι: 10 ευρώ.

- Μικρόφωνο να τραγουδήσεις εσύ, η γκόμενα, ο κολλητός, ο ξάδερφος, ο γείτονας κτλ. Δεν το θες πυκνωτικό αφού η κάρτα που σου προτείνω δεν έχει phantom power, δηλαδή τροφοδοσία πυκνωτικού· οπότε θα σου προτείνω δυναμικό. Και η φθηνότερη αξιοπρεπής λύση ονομάζεται the t.bone MB 45 II. 13 ευρώ.

- Και μία στέκα μικροφώνου να μην τραγουδάς με το όφωνο στο χέρι. Η φθηνότερη αξιοπρεπής λύση ονομάζεται MilleniumMS-2005: 10 ευρώ.

- Καλώδια και αντάπτορες για να μακαρονιάσεις όλα τα παραπάνω. Για τα ηχεία θα χρειαστείς δύο δίμετρα RCA. Η φθηνότερη αξιοπρεπής λύση ονομάζεται the sssnake SRR1015: 5 ευρώ. Για το όφωνο θα χρειαστείς ένα XLR (το λεν και Canon) και έναν αντάπτορα σε RCA για να κουμπώσει στην κάρτα ήχου. Το μικρόφωνο που σου πρότεινα δίνει δώρο ένα τρίμετρο XLR που καταλήγει σε καρφί, οπότε θα χρειαστείς μόνο έναν αντάπτορα σε RCA. Η φθηνότερη αξιοπρεπής λύση ονομάζεται the sssnake 1811 Adapter: 1 ευρώ. Για την κιθάρα/μπάσο σου θα χρειαστείς καλώδιο TS 1/4″ (το λένε και Καρφί)· η φθηνότερη αξιοπρεπής λύση είναι τρίμετρη και ονομάζεται the sssnake IPP1030. Θα χρειαστείς κι άλλον έναν ίδιο αντάπτορα. Καλώδιο και αντάπτορας μαζί: 4 ευρώ. Αν είσαι αρμονίστας θα χρειαστείς και άλλο ένα καλώδιο και αντάπτορα για τη στερεοφωνία σου. Βάλε λοιπόν άλλα 4 ευρώ, ακόμα κι αν δεν είσαι αρμονίστας, έτσι για να το “χεις καβάντζα το καλώδιο.

-  MIDI keyboard. για τα προγγράμμια σου και τα ψευτόργανα σου (τα λεν και VST).  H φθηνότερη αξιοπρεπής λύση ονομάζεται Akai LPK 25, είναι USB και έχει 25 πλήκτρα: 40 ευρώ. Δεν έχει ξεκουρδιστήρι και μοντουλάτορα, όμως αν σκάσεις άλλα 20 ευρώ τα έχεις και αυτά σ” ένα Korg microKEY 25.

ΣΟΥΜΑ;: 169 ευρώ

και στο στρογγυλλεύω στα 170, και ας στρογγύλεψα ήδη προς τα επάνω τις τιμές που σου δίνω.
Ναι, φίλε μου: με 170 (επαναλαμβάνεται ολογράφως: εκατόν εβδομήντα) ευρώ, τουτέστιν τις μπύρες και καφέδες ενός μήνα (ναι, τόσο και παραπάνω σου βγαίνει εάν δεν τό “χεις πάρει χαμπάρι), στήνεις το ολοκαίνουργιο home-studio σου και σταματάς να κλαψουρίζεις που «δεν έχεις να γράψεις τις εμπνεύσεις» σου, και που «πρέπει να τα σκας στο στούντιο» νωχελικά αραγμένος στο μπαρ και την καφετέρια. Με ένα μόνο μήνα (άντε δυο ρε) μούχλιασμα και οικονομία έχεις ολοκαίνουργιο και αξιοπρεπέστατο demo-home-studio. Πώς σου φάνηκα;
- Μα καλά ρε φίλε… κι από προγράμματα;; Αυτά κοστίζουν…
Γράψε λάθος φίλε. Έχει τόσο τζάμπα και φοβερό πράμα στο ιντερνέτς που μόνο όρεξη νά “χεις και θα βρεις ό,τι γουστάρεις· εγώ εδώ δεν θα σου προτείνω συγκεκριμένα προγράμματα διότι βαριέμαι και είναι και πάαααρα πολλά· αλλά σου “χω μερικές γενικές συμβουλές:
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
- Δεν ξέρω τί Windows φοράς – ελπίζω όχι Vista: αν έχεις: σβήσ” τα. Τα εφτάρια, όπως και τα XP, είναι μιααααα χαρά για ήχο· αν έχεις εφτάρια, ελπίζω να είναι 32-μπιτα για να μην έχεις ασυμβατότητες με plugin κτλ.

- ΜΗΝ χρησιμοποιείς σπασμένα προγράμματα, όσο μπορείς: πρώτον διότι θα σου κάνουν νούμερα σ” ένα PC που δεν είναι φτιαγμένο γι” αυτή τη δουλειά, δεύτερον γιατί πολλά απ” αυτά κουβαλούν ένα σωρό ιώσεις και μικρόβια που θα σου κάνουν σκατά τον κομπιούτερ, και τρίτον γιατί κάποιοι στίψανε το μυαλό τους (και τους συναδέλφους/υφιστάμενούς/συνεργάτες τους) για να σου πουλήσουν κάτι αξιοπρεπές που έως και πριν λίγα χρόνια ούτε καν θα φανταζόσουνα· ο κόπος πλερώνεται: καλό είναι λοιπόν να αγοράζεις τα προγράμματα ή να χρησιμοποιείς τα τζάμπα: είναι ΑΦΘΟΝΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ. Κράτα στο νου σου επίσης ότι αρκετές εταιριάρες δίνουν κάποια freeware που οπωσδήποτε αξίζουν και μπορείς να χρησιμοποιείς για όσο θες· και μιλάμε εδώ εδώ για Mackie, IK Multimedia, Native instruments, SSL, Izotope, Line 6, Voxengo, FXpansion κλπ κλπ· ψάξου.

- Τα προγράμματα που χρειάζεσαι είναι ένα για ηχογράφηση και επεξεργασία (τα λεν και DAW), ένα για να προγραμματίζεις τύμπανα και κρουστά, ένα για να προγραμματίζεις κλασσικά όργανα, ένα για να προγραμματίζεις ηλεκτρονικά όργανα, ένα για να βάζεις εφέ στις ηχογραφήσεις σου, και κάμποσα καλά samples (τα λεν και Δείγματα) για τους έτοιμους ήχους που ίσως χρησιμοποιήσεις· συμβουλή: με όσο λιγότερα plugin και samples μπλέξεις, τόσο θα γλιτώσεις τα μπινελίκια και τις σφαλιάρες στο πληκτρολόγιο.
- Σε κάθε εγκατάσταση προγράμματος να τσεκάρεις από πριν αν είναι αυτό συμβατό με τα Windows σου και με το πρόγραμμα ηχογράφησης. Πχ, μην κατεβάζεις RTAS plugins εάν δεν έχεις Mac: κατέβασε VST και DX. Και αν κατεβάζεις VST, πρόσεχε τα μπίτια τους (32 ή 64) και τα πακέτα σερβίτσιου (service pack) τους: είναι για 1; για 2; για 3; Επίσης κατά την εγκατάσταση των plugin να προσέχεις και να σημειώνεις σε ποιον φάκελο τα εγκαθιστάς για να μπορείς να τα βρίσκεις εύκολα και ταξινομημένα στο πρόγραμμα ηχογράφησής σου. Και στο πρόγραμμα αυτό να ορίζεις τους φακέλους απ” όπου θ” αναζητάει τα plugin, για να μην τα ψάχνεις μετά και δεν σου τα εμφανίζει. Αμέσως μετά την εγκατάσταση οποιουδήποτε προγράμματος καλό θα είναι να τραβάς και καμιά επανακκίνηση στο PC σου για να μην έχεις ντράβαλα νωρίτερα ή αργότερα.
- Εάν η κάρτα ήχου και το πρόγραμμα ηχογράφησής σου σηκώνουν 24 bit επεξεργασία, να την προτιμάς έναντι των 16.
- Να δοκιμάσεις τη συνεργασία κάρτας ήχου και προγράμματος ηχογράφησης, τουτέστιν να ρυθμίσεις το buffer size, το sample rate, το ASIO κτλ· ένας μπελάς που θα σου σπάσει τα φρύδια στην αρχή και που καλό θα είναι να φέρεις σπίτι κάνα φίλο σου που ξέρει απ” αυτά.
- Μετά από κάμποσες ώρες με ανοιχτό το PC, τράβα του και καμιά επανακκίνηση να ξεφορτώσει λίγο η μνήμη και για να μην έχεις προβλήματα και θορύβους αργότερα.
- Μην παραφορτώνεις τα κανάλια σου με εφέ: φαγητά με πλήθος σάλτσας κάθονται στο στομάχι· ενίοτε προκαλούν και δυσκοίλια. Επίσης μην παραφορτώνεις το τραγούδι σου με κανάλια: φαγητά με πλήθος υλικών κάθονται στο στομάχι· ενίοτε προκαλούν και δυσκοίλια.
- Γράφε στην υψηλότερη δυνατόν στάθμη που δεν πικάρουν τα κανάλια σου και το master output. Εάν είχες καλύτερον εξοπλισμό και προγράμματα από κείνα που σου προτείνω, θα σε συμβούλευα να γράφεις με μέγιστη ένταση τα -6 dB, όμως αυτά που σου προτείνω είναι χαμηλών (πλην αξιοπρεπών) προδιαγραφών, προενισχύσεων, κονβερτόρων κτλ διότι εδώ μιλούμε απλά για demo.
- Όταν τελειώνεις ένα κομμάτι, παίζε το στα όποια διάφορα διαθέσιμα ηχοσυστήματα για να δεις πως ακούγεται αλλού· βάλ” το στ” αμάξι, στο σπιτικό στερεοφωνικό, σε κάποιο μαγαζί, σε laptop, σε ηχεία desktop, σε κινητό, σε τρακτέρ κτλ. Και κράτα σημειώσεις για όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, ειδικά με το EQ και το κομπρεσάρισμα που αφειδώς κέρναγες τα κανάλια και το μάστερ σου. Επίσης παίξε το κομμάτι σε πολύ κόσμο, σε οικογένεια, φίλους, γνωστούς και αγνώστους και πάρε τις γνώμες τους, τις οποίες και θα πρέπει να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν εφόσον θέλεις το κομμάτι σου να περπατήσει λίγο παραπάνω.
ΕΞΑΓΩΓΗ
Εάν ψήθηκες μ” αυτά που διάβασες, τότε να διαβάσεις οπωσδήποτε και το πως θα τ” αξιοποιήσεις όλ” αυτά με το βέλτιστο δυνατό τρόπο· επίσης μπορείς να διαβάσεις και τι έκανα ο ίδιος για να μπορώ να έχω semi-pro (τον λεν και «ημιεπαγγελματικό») εξοπλισμό κι αποτελέσματα. Άντε, και σε καλή μεριά…
Περιμένω τις γνώμες και τις ιδέες σου.

Πες το

To email σου δεν φανερώνεται. Όπου * γράφεις υποχρεωτικά.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>