Ο δακρυοθραύστης

Θέλω νότες, κόρες χορεύτριες με μαδριγάλια και σιωπές να κεντήσουν τ΄αυτιά μου. Να κουβαλήσω τη μελωδία ενός κρυστάλλου που στη θέα ερωτευμένου δελφινιού τουρτούριζε στο φλοίσβο. Να τρέξω πάνω από θάλασσες έχοντας τέμπο του γλάρου τη χαρά σαν τσακώσει την πρωινή πέρκα. Να τρεκλίσω στους τρίηχους τ” ακόρντου.

Να τραγουδήσω σαν φλόγα νιογέννητη, και σαν σημαία που παρθενικά τα ύψη αντίκρισε. Να ηχοβολήσω την πάχνη της ψυχής μου κι αυτή να τρομάξει· κι αμέσως θα χαμογελάσει. Και διφωνία θα σηκώσουμε αγκαλιά να μεθύσουμε στα βιμπράτο.

Με τη νοσταλγία μπαγκέτα κι ένα κύμβαλο για δάκρυ δένω τον ήχο, το χορό τ” ανέμου, με το λόγο. Πολεμώ μ” ένα δοξάρι στα λαρύγγια, αποκοιμούμαι στη φούχτα του πιάνου. Σάχνω φούγκες, μυαλό, έργο, μουσική.

(Και ένας μπόμπιρας στο καρότσι του μόλις εγέλασε)

Το νιογέννητο σπλάχνο που τρέφεται ανάσες και λέξεις γέλασε. Κι έγινε ο αγέρας μου αγέρας, οι νότες μου σπασμένα μανταλάκια στο μωσαϊκό· η μουσική το βουλώνει ν” ακούσει:

(Τί θέλει το παιδί σαν ηχοβολεί τον κόσμο της ψυχής;)

Ηχοβολεί· σπάζει την πέτρα, τη λογική αλαφρόπετρα της ενηλιθίωσης. Σου μιλά και σου λέει «Άκου με», «Άκου», «Άνοιξε την ψυχή σου να φύγει η νυχτερίδα η μαυροντυμένη στ” αποκαΐδια της ανάσας σου· μη φοβάσαι: άκου με». Και παίρνει χαμπάρι η μουσική και συμφωνεί. Ο ήχος με απύθμενη χαρά στολίζει το μωρό με δώρα: γέλιο και κλάμα.

Κι εγώ σωπαίνω.   Τί να “ναι η μουσική άμα δεν είν” ο γελοφιλέτης, ο δακρυοθραύστης της ψυχής; Πόσες νότες χρειάζονται για να πεις «σ” αγαπώ»; Αρκεί ένα σκίρτημα, ένας κόμπος στο λαιμό που έλαβε ένα μπουκέτο από συχνότητες και με χαμόγελο φίλεψε τον αποδέκτη του. Πόσα συμφωνικά όργανα φτάνουν να ενορχηστρώσουν το θρόισμα τ” Αιόλου ως χαδεύει καλημερίζοντας μια ανεμώνα; Πόσα πεντάγραμμα για να ηχήσει ο λυγμός ενός παιδιού που λείπει η μάνα του; Πόσοι ύμνοι να μελοποιήσουν έν” ανάλαφρο γέλιο-ανταπόκριση σε καλοπροαίρετο καλαμπούρι ήσυχου ηλιογέρματος μεσ” στη ρακή και το χορτάρι;

(Πόσες λέξεις πρέπει να γράψω για να μάθω τη σιωπή;)

Πες το

To email σου δεν φανερώνεται. Όπου * γράφεις υποχρεωτικά.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>