Ψυχή

Η ψυχή αποτελεί πολυσύνθετο ζήτημα, με ανάλογες αποπειρες ορισμού· ως εκ τούτου ο όρος θα πρέπει να εξετασθεί από τις σκοπιές (γερμανικές) της βιολογίας, της ψυχολογίας, της θεολογίας, της φιλοσοφίας και της φιλολογίας.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

Η βιολογική σκοπιά της ψυχής είναι τριπλό δίωρο νούμερο που επωμίζονται φαντάροι σε πλήρη εξάρτηση απ” τον επιλοχία. Βιολογικώς η ψυχή ορίζεται ως το πράγμα που βρίσκεται στον μετανωτιαίο προμετωπικό κρόταφο της σπάλας διετούς εμβρύου με καθυστερημένη εμμηνόπαυση. Παρουσιάζει επιφάνεια χνουδωτή και ημίρευστη, και ζεστό εσωτερικό που την καθιστά ιδανική για να διατηρήσεις σταθερή τα Φαρενάιτ στο παγουρίνο. Ο πατέρας της σύγχρονης βιολογίας, Κάρουλος Δαρβέηντερ, αποδίδει την ύπαρξη της ψυχής σε αψυχολόγητη τσιγκολελέτα της φύσης την οποία ακόμα πληρώνουν οι πηθίκοι στο εργαστήριο όμως όχι και οι γιατροί τους. Κατά μία βιοθεϊστική άποψη, η ψυχή μεταμοσχεύεται σε κομματάκια, αφού ολόκληρο το σώμα είν” ο θρόνος της ψυχής.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

Η ψυχολογική σκοπιά της ψυχής καταργήθηκε έπειτα από αυτοκτονία δύο παλαίουρων που διατάχθηκαν αγγαρεία λίγο πριν τη λελέντζα. Πάραυτα, και για την τιμή των όπλων (λιανική), ο ορισμός της ψυχής από τη σκοπιά αυτή παρέμεινε. Έτσι, κατά την Ψυχολογία, η ψυχή είναι μία νευροχημικοβιολογικοσυνηδειτασυνειδητή λειτουργία με την κλινική ονομασία MC23TYV,12. Για την Ψυχολογία ήταν και απαραίτητη η ανακάλυψη του όρου «ψυχή» για να βγάζουνε ψωμάκι επιστήμονες και κομπογιανήτες της ψυχής. Ως ψυχή, κατ” επέκτασιν, η ψυχολογία ορίζει «την έννοια εκείνη που δύναται να εξοφλήσει μια φορολογημένη κολώνια μέσα σε μία μόλις συνεδρία και ένα καλό πλυντήριο μέσα σε μιαν ημέρα.

 

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

Η θεολογική σκοπιά της ψυχής φυλάσσει φρεσκοβαμμένο παγκάκι στον Έβρο εδώ και τρεις συναπτές δεκαετίες. Αποτελεί την πρώτη ύλη για την ίδια την ύπαρξη της θρησκείας, καθώς εκείνη προσπαθεί να σώσει τις ψυχές με ένα μόλις μικρό αντίτιμο ικανό όμως να διπλασιάσει το σωματικό βάρος, την περιουσία και την επιρροή ενός παπά. Ως ψυχή λοιπόν η Θεολογία ορίζει εκείνο το ταπεινό αντικείμενο με την απευθείας σύνδεση με το θεό, ο φορέας του οποίου οφείλει να απέχει απ” το φαγητό, το πιοτό, το χιούμορ, το γαμήσι και τους ανθρώπους.

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

Η φιλοσοφική σκοπιά της θρησκείας μετατράπηκε σε απλή περίπολο έπειτα από φαντάρια συλληφθέντα με βγαλμένες αρβύλες να κοιμούνται εν ώρα υπηρεσίας. Η ψυχή απασχόλησε τους φιλοσόφους ήδη απ” την πρωκτοσωκρατική εποχή δίνοντας τροφή και κύρος σε αμφισέξουαλ γερόντια να κηρύττουν την αξία της όπου υπήρχε πιθανότητα να παλεύουν λαδωμένα δεκαοχτάχρονα μούσκλια. Οι ομιλίες και συνομιλίες αυτές είχανε έντονη τη φωνηεντική και στικτική ποιότητα καθώς παρουσίαζαν την εξής περίπου μορφή:

Φιλόσοφος: Ω…
Μπρατσαράς: Α!!…

Φ: Ω ναι… Ω…
Μ: Α… ναι… ω….

 

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

Η φιλολογική σκοπιά ονομάστηκε έτσι από τους στρατιώτες Ψυχάρη και Τριανταφυλλίδη όταν τη βαράγανε μαζί (τη σκοπιά) στο Τεπελένι. Οι έντονοι αντίλογοί τους, προπομπός του μετέπειτα Γλωσσικού Ζητήματος, έμειναν ιστορικοί, και τιμής ένεκεν η εν λόγω σκοπιά εφεξής ονομάστηκε «Φιλολογική σκοπιά». Κατά τους φιλολόγους η ψυχή δεν είναι τίποτις άλλο από τέσσερα γράμματα (ψ-υ-χ-η) που σαν ακορντεόν αναπτύσσουνε δύο μόλις γράμματα: τα Ψ και Χ. Ως εκ τούτου, η φιλολογία δεν παρέχει ικανοποιητικές πληροφορίες για την ψυχή πέραν του το ό,τι εκείνη απλώς ετυμολογείται από το «ψύχω» που σημαίνει «πνοή». Ετούτο βέβαια έρχεται σε εννοιολογική αντίθεση με το γεγονός πως η ψυχή θεωρείται μία ενώ οι πνοές ενός ζώντος όντος πάρα πολλές. Το πρόβλημα λύνεται εν μέρει εάν μιλάμε για επτάψυχες γάτες, όμως και πάλι οι γάτες έχουν πολλές παραπάνω πνοές.

Κατά την έγκριτο ψυχολόγο – ψυχοδραματίστρια – ψυχίατρο – ψυχοερευνήτρια Li Futoraifu από το Αρκάνσας Αιτωλοακαρνανίας, η ευρωπανατολική διαδραστικότητα της Ψυχής καταμαρτυράται ως το Psy & το Chi της γκρίκλικης αλφαβήτου· ρην παρετυμολογεί από το ρήμα «ψύχω» & «πνέω» ως τον κολοφώνα του αεροκινητήριου ψυγείου· παρακάτω το άρθρο θα αξιοποιήσει αρκετές από τις προτάσεις της επιστήμονος αναφορικά με την ψυχή.

 

Αφού αναλύθηκε ο ορισμός της ψυχής από τις διάφορες σκοπιές, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στα ζητήματα που εκείνη εγείρει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ

Η Ψυχή εξαπανέκαθεν και απανταχώθεν εθεωρείτο ζευγάρι με τον Έρωτα· για τούτο το λόγο πλήθος κοσμικών στυλών (στυλοί που δημιουργούνται από αυτοανάφλεξη σκοτεινής ύλης) ασχολούνται με το δημοφιλές ζευγάρι ήδη από την εποχή της Μανίνα και του Μπλεκ:

  • Μαθηματικώς η ψυχή ταυτίστηκε με το άπειρο, κατά τη λαϊκή ρήση «άααααααβυσσος η ψυχή του ανθρώπου«.
  • Η ψυχή συνηθίζεται να βγαίνει είτε μετά το θάνατο του αθρώπου, είτε μετά από δέκα λεπτά κουβέντας με τον Πρέκα. Συνήθως βγαίνει μετά τις εννέα το βράδυ σε επιλεγμένα μπαράκια που κοπανάνε Psy Trance.
  • Κατά τον κινηματογράφο, η ψυχή ζυγίζει ακριβώς 9 γραμμάρια και κάτι ψιλά (κι αγνάντευε).
  • Κατά την την τηλεόραση, ψυχή είναι αυτό που έχουν κι οι παντρεμένοι· πράγμα απολύτως λογικό εφόσον μόνο με ψυχή μπορείς ν” αντέξεις ένα γάμο, και είν” ακριβώς εκείνο που ζητάει το άτερον ήμισυ για να τσολοπατήσει ανελέητα.

Πες το

To email σου δεν φανερώνεται. Όπου * γράφεις υποχρεωτικά.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>